Nekklachten Fysio Inc

Nekklachten

Klachten in de nek zijn een van de meest voorkomende pijnklachten in het menselijk lichaam. Helaas kunnen deze nekklachten erg vervelend zijn en veel invloed hebben op het dagelijks leven. De klachten kunnen acuut ontstaan, maar soms bouwen de klachten ook langzaam op. De oorzaak is vaak niet helemaal duidelijk, maar er is meestal sprake van een samenspel van meerdere factoren. Bij het overgrote deel van de mensen met nekklachten is de oorzaak relatief onschuldig.

Meest voorkomende symptomen bij Nekklachten

Meestal bestaan nekklachten uit een zeurende pijn aan één of beide kanten van de nek. Vaak loopt dit door richting de schouder en (boven)rug. Soms kan de uitstraling ook tot in de handen voelbaar zijn in de vorm van tintelingen. Ook voelt de nek vaak stijf aan en wordt het bewegen bemoeilijkt. Dit kan zowel bij het draaien als bij het omhoog en omlaag kijken zijn. Helaas zijn hoofdpijn en duizeligheid ook veelvoorkomende klachten die bij nekpijn kunnen voorkomen.

Afspraak inplannen

Belemmerende factoren herstel bij Nekklachten

Ondanks dat nekklachten veel voorkomen en het vaak tijd nodig heeft om ervan te herstellen, zijn er ook een paar factoren die ervoor kunnen zorgen dat de klachten langer aanhouden. Dit kunnen zijn:

  • een verkeerde of langdurige dezelfde houding aannemen
  • een hoge werkdruk, stress of spanningen
  • verslapte nek- en houdingsspieren
Nekklachten Fysio Inc

Wat kunnen de Nekklachten zijn?

Meestal komen de klachten uit de bewegende delen van de nek: de spieren, banden en wervelgewrichten. Mogelijk wordt het veroorzaakt door stress en spanningen, een overbelasting of een verkeerde beweging en/of (werk)houding. Het is vaak moeilijk aantoonbaar welke medische oorzaken exact ten grondslag liggen. Dit wordt aspecifieke nekpijn genoemd. Voor de behandeling is het echter niet nodig om precies te weten wat er aan de hand is, maar is het belangrijk om de factoren aan te pakken die het in stand houden.

Soms is er sprake van een beklemming of irritatie van een nekzenuw of zijn de nekklachten ontstaan bij een ongeluk (whiplash). Dit zijn duidelijke oorzaken van nekpijn en worden daarom specifieke nekpijn genoemd. Dit vergt een andere aanpak.

Afspraak inplannen

Toekomstvisie bij Nekklachten

Hoelang de nekklachten aanhouden, heeft sterk te maken met de oorzaak. Zijn de nekklachten acuut ontstaan door een overbelasting of een verkeerde houding of beweging, dan gaan de klachten meestal na een paar dagen tot weken over bij aanpassing van het beweeggedrag. Hoe langer de nekklachten al aanwezig zijn, hoe langer het vaak duurt tot deze ook weer over zijn.

Zo kun je voorkomen

Stap 1

zit niet te lang stil en neem vaak mini-pauzes

Stap 2

doe stretch oefeningen om de nek soepel te houden en versterk de nek- en (boven)rugspieren

Stap 3

zorg voor voldoende lichaamsbeweging in het algemeen
Nekklachten Fysio Inc

Moet ik langs de dokter voor Nekklachten?

Het is niet nodig om eerst naar de huisarts te gaan om bij de fysiotherapeut terecht te kunnen. Heb je echter erg hevige pijnklachten (bijvoorbeeld wat het slapen verhinderd) of gaat de pijn gepaard met koorts of onverklaarbaar gewichtsverlies, dan is het verstandig om de huisarts te laten kijken of er wat anders aan de hand is. Bij hevige pijn kan de huisarts ook tijdelijk medicatie voorschrijven. Meestal zijn echter de nekklachten het best te behandelen door een fysiotherapeut.

Moet ik langs de fysio voor Nekklachten?

Nekklachten zijn vaak heel goed te behandelen met fysiotherapie. De fysiotherapeut kan jou meer duidelijkheid geven over de nekklacht door jou goed de onderzoeken. Het wordt je dan duidelijk of de nekpijn aspecifiek of specifiek van aard is. De factoren die de pijn in stand houden worden op een rijtje gezet en samen met de fysiotherapeut wordt een plan opgesteld om zo snel mogelijk te herstellen. Dit kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van een behandeling door de fysiotherapeut, adviezen en oefeningen (voor thuis).
Afspraak inplannen
Nekklachten Fysio Inc

Last van Nekklachten? Maak dan een afspraak!

Afspraak maken

Specialisaties van Fysio Inc

Postoperatieve revalidatie

Postoperatieve revalidatie is er voor iedereen die een ingreep heeft ondergaan of opgenomen is geweest het ziekenhuis. Voorbeelden kunnen het plaatsen van een knieprothese of heupprothese zijn, een hernia- of schouderoperatie of een voorste kruisband reconstructie

Lees meer...
Fysio Inc in Haarlem

Echografie

Echografie is een methode om de structuren van het menselijk lichaam in beeld te brengen. Door middel van geluidsgolven kunnen verschillende weefsels zoals pezen, spieren, slijmbeurzen, banden en botten in kaart gebracht worden op een beeldscherm.

Lees meer...
Fysio Inc in Haarlem

Dry needling Haarlem

Dry needling is een innovatieve behandelmethode waarbij de fysiotherapeut bepaalde punten in een spier ‘aanprikt’ met een hele dunne naald. Deze specifieke punten zijn zogenoemde ‘triggerpoints’. Dit zijn verkrampingen in een spier die een verhoogde spierspanning, pijn en uitstraling tot gevolg kunnen hebben.

Lees meer...
Fysio Inc in Haarlem
menu