Dry Needling

Dry needling

Voor wie is Dry needling?

Last van stijve of pijnlijke spieren? Dan kan dry needling wat voor jou zijn! Dry needling kan geschikt zijn bij iedereen die klachten ervaart waarbij triggerpoints in de spieren (mede) de oorzaak kunnen zijn. Deze triggerpoints kunnen zowel ontstaan door een acute of langdurige overbelasting, sportblessure, stress of een verkeerde houding en/of beweging. De triggerpoints kunnen zich in spieren door het hele lichaam bevinden. De klachten bestaan vaak uit pijn en stijfheid, uitstraling, bewegingsbeperking en mogelijk tintelingen. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de spieren van de nek- en schouderregio, de rug en de onderarm. Ook in de beenspieren, zoals de kuiten, kunnen triggerpoints voorkomen.

Wat is Dry needling?

Dry needling is een innovatieve behandelmethode waarbij de fysiotherapeut bepaalde punten in een spier ‘aanprikt’ met een hele dunne naald. Deze specifieke punten zijn zogenoemde ‘triggerpoints’. Dit zijn verkrampingen in een spier die een verhoogde spierspanning, pijn en uitstraling tot gevolg kunnen hebben. Het wordt ook wel ervaren als een spierknoop, omdat er een verharding voelbaar is. Met dry needling kunnen deze triggerpoints verminderen of zelfs verdwijnen doordat de spierknoop tot ontspanning wordt gebracht. Dry needling verschilt van acupunctuur omdat er een droge naald wordt gebruikt en er dus geen vloeistof in de spier wordt gebracht. Daarnaast werkt acupunctuur op de energiebanen in het lichaam, waar dry needling zoals eerder vermeld de triggerpoints van de spieren aanpakt.

Waarom Dry needling?

Wetenschappelijk onderbouwde methode
Direct effect: meer ontspanning en meer beweeglijk
Goed te combineren met andere behandelmethodes
Over Mattijs

De werkwijze

1
De fysiotherapeut onderzoekt de klacht om te beoordelen of er triggerpoints aanwezig zijn en of dry needling hierbij kan helpen.
2
Indien dat zo is, wordt het dunne naaldje door de huid in de spier geprikt. Dit is voelbaar, maar niet pijnlijk.
3
Het naaldje wordt op en neer bewogen om zoveel mogelijk spiervezels in de triggerpoint te bereiken. Dit kan voelen als een soort schokje in de spier. Ook kun je mogelijk uitstraling ervaren.
4
Vaak voelt de behandelde spier achteraf even wat stijf of vermoeid. Dit trekt vanzelf weg.
5
Je krijgt adviezen en oefeningen om thuis ook aan de slag te kunnen en er wordt een volgende afspraak ingepland. Meestal zijn er enkele behandelingen nodig om de triggerpoints effectief aan te pakken.
menu