frozen shoulder

Frozen shoulder

Een ‘frozen shoulder’, ofwel bevroren schouder, is een Engelse term voor een verstijving van het schoudergewricht. In het medische vakjargon spreekt men ook wel van ‘adhesieve capsulitis’. Dit staat voor een verkleefd en ontstoken kapsel. Een frozen shoulder kan erg hardnekkig zijn en het herstel vraagt vaak om veel geduld.

Meest voorkomende symptomen bij Frozen shoulder

Frozen shoulder wordt gekenmerkt door pijn en stijfheid in het schoudergewricht. De ernst van de klachten variëren van persoon tot persoon. Typerend bij een frozen shoulder zijn de drie fasen van pijn en bewegingsbeperking:

  1. Fase 1: Freezing fase (= bevriezende fase)
    In deze fase staat pijn om de voorgrond. Het gaat vaak gepaard met toename van stijfheid van het schoudergewricht.
  2. Fase 2: Frozen fase (= bevroren fase)
    In deze fase neemt de pijn geleidelijk af en is deze vooral bij eindstandige beweging nog voelbaar. De stijfheid blijft aanwezig en staat dan ook op de voorgrond.
  3. Fase 3: Thawing fase (= ontdooiende fase)
    In deze fase verdwijnt de pijn geleidelijk en neemt de bewegingsvrijheid weer toe.

Rijnstate geeft een schematische weergave van de drie fasen.

Afspraak inplannen

Belemmerende factoren herstel bij Frozen shoulder

Frozen shoulder komt voornamelijk voor bij mensen tussen de 40 en 70 jaar oud. We zien het vaker bij vrouwen dan bij mannen. Mensen met diabetes- of schildklierziekten hebben een hoger risico om een frozen shoulder te krijgen. Ook het herstel kan moeilijker verlopen. Andere risicofactoren die het herstel van een frozen shoulder bemoeilijken, zijn:

  • Tekort aan lichaamsbeweging (bijvoorbeeld door de pijn)
  • Verstoord slaappatroon (bijvoorbeeld door de pijn)
  • Herhaaldelijk dezelfde beweging maken (bijvoorbeeld werken als cassière)

Om het herstel te bevorderen is het vinden van een balans tussen rust en bewegen enorm belangrijk. Het kan helpen om gedoseerd te bewegen en specifieke oefeningen te doen. Loop dan ook niet te lang door met klachten, maar neem contact op met een fysiotherapeut.

Frozen shoulder

Wat kunnen de Frozen shoulder zijn?

In sommige gevallen treedt een frozen shoulder spontaan op, zonder herleidbare oorzaak. Dan spreken we van een primair frozen shoulder. Meestal is er wel een duidelijke oorzaak. Dit wordt een secundair frozen shoulder genoemd. De meest voorkomende oorzaak is dat je de schouder niet meer kunt of durft bewegen. Hieronder enkele risicofactoren:

  • Langdurige rust van de schouder (zoals na een botbreuk of operatie)
  • Verwonding van de schouder na een val of operatie
  • Langdurige overbelasting
  • Aandoeningen zoals diabetes en de ziekte van Parkinson
Afspraak inplannen

Toekomstvisie bij Frozen shoulder

Een frozen shoulder herstelt gelukkig meestal vanzelf. Helaas kan het wel erg lang duren: uiteenlopend van tien maanden tot meer dan drie jaar. Om dit herstel te bespoedigen, is het belangrijk om op tijd adviezen en behandeling te krijgen. Zoals genoemd is het beloop te verdelen in drie fasen. Hieronder zie je hoe lang elke fase kan duren:

  1. Freezing fase (= bevriezende fase) - 2 tot 9 maanden
  2. Frozen fase (= bevroren fase) - 4 tot 12 maanden
  3. Thawing fase (= ontdooiende fase) - 12 tot 42 maanden

Zo kun je voorkomen

Stap 1

Beweeg: houd de schouder voldoende in beweging! Dit verkleint de kans op een frozen shoulder.

Stap 2

Beweeg gevarieerd: wissel bewegingen af en beweeg gedoseerd.

Stap 3

Ga aan de slag met de adviezen en oefeningen van de fysiotherapeut. Dit helpt jou bij beginnende klachten.
frozen shoulder

Moet ik langs de dokter voor Frozen shoulder?

Soms is het handig om langs de huisarts te gaan bij een frozen shoulder. Dit kan ook in overleg met jouw fysiotherapeut. Wanneer is het goed om bij de arts aan de bel te trekken?

  • Wanneer de pijn dusdanig is dat je mogelijk pijnmedicatie wilt
  • Wanneer de pijn dusdanig is dat je mogelijk een ontstekingsremmende injectie wilt

Moet ik langs de fysio voor Frozen shoulder?

In de eerste plaats is de behandeling van een frozen shoulder conservatief. Dit houdt in dat er geen operatie nodig is. Fysiotherapie kan hierbij helpen. Heb je last van stijfheid en pijn in de schouder, waardoor je gehinderd wordt bij dagelijkse activiteiten? Twijfel dan niet en neem contact op met een fysiotherapeut. Een vroege diagnose en vroege behandeling kan verergering voorkomen en het herstel versnellen.

Afspraak inplannen
frozen shoulder

Last van Frozen shoulder? Maak dan een afspraak!

Afspraak maken

Specialisaties van Fysio Inc

Postoperatieve revalidatie

Postoperatieve revalidatie is er voor iedereen die een ingreep heeft ondergaan of opgenomen is geweest het ziekenhuis. Voorbeelden kunnen het plaatsen van een knieprothese of heupprothese zijn, een hernia- of schouderoperatie of een voorste kruisband reconstructie

Lees meer...
Fysio Inc in Haarlem

Echografie

Echografie is een methode om de structuren van het menselijk lichaam in beeld te brengen. Door middel van geluidsgolven kunnen verschillende weefsels zoals pezen, spieren, slijmbeurzen, banden en botten in kaart gebracht worden op een beeldscherm.

Lees meer...
Fysio Inc in Haarlem

Dry needling Haarlem

Dry needling is een innovatieve behandelmethode waarbij de fysiotherapeut bepaalde punten in een spier ‘aanprikt’ met een hele dunne naald. Deze specifieke punten zijn zogenoemde ‘triggerpoints’. Dit zijn verkrampingen in een spier die een verhoogde spierspanning, pijn en uitstraling tot gevolg kunnen hebben.

Lees meer...
Fysio Inc in Haarlem
menu