Sportblessure training

Sportblessures

Sporten is goed voor onze fysieke én mentale gezondheid. Miljoenen Nederlanders doen wekelijks aan sport. Helaas gaat dit niet altijd zonder problemen. Wist je dat bijna de helft van hen een sportblessure oploopt? Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar gelukkig is de kans op blessures vaak al te verkleinen met enkele praktische tips. Op deze pagina vind je een overzicht van veelvoorkomende sportblessures, oorzaken, gevolgen én tips voor jou als sporter.

Meest voorkomende symptomen bij Sportblessures

De meerderheid van de sportblessures zijn in de onderste extremiteiten. Hieronder staat een overzicht van de meest voorkomende sportblessures:

  • Knieblessures: springersknie, lopersknie, gescheurde kruisbanden, schade aan de meniscus en patellofemoraal pijnsyndroom (pijn aan de knieschijf).
  • Voet- en enkelblessures: verzwikte enkel, gescheurde enkelbanden en achillespeesblessure.
  • Onderbeenblessures: zweepslag van de kuit en scheenbeenklachten.
  • Bovenbeenblessures: (gedeelde) afscheuring van de hamstring en liesblessure
  • Armblessures: tenniselleboog (peesontsteking aan de buitenzijde van de elleboog) en golferselleboog (peesontsteking aan de binnenzijde van de elleboog.
Afspraak inplannen

Belemmerende factoren herstel bij Sportblessures

Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen na het oplopen van een sportblessure. Over het algemeen is het bij sportblessures goed om rust te nemen, en tegelijkertijd is het belangrijk om in beweging te blijven. Dit stimuleert namelijk de doorbloeding en het spierherstel. Er zijn een aantal factoren die het herstel van een sportblessure kunnen belemmeren:

  • Pijnsignalen negeren. Wanneer we de pijn negeren en door blijven sporten, krijgt het lichaam niet de tijd om te herstellen. Dit kan de sportblessure verergeren.
  • Volledige rust. Wanneer we volledig inactief worden, worden de spieren zwakker en is de kans groot dat je opnieuw blessures oploopt zodra je het sporten weer oppakt.
  • Voeding. Het lichaam heeft energie nodig om te herstellen van de sportblessure. Denk aan voldoende vochtinname en voldoende eiwitten voor spieropbouw.
  • Stress. Het ervaren van stress kost de nodige energie. Dit kan de belastbaarheid en het herstelvermogen van je lichaam verminderen.
  • Algehele gezondheid. Wanneer je een verminderde gezondheid en/of conditie hebt, is je lichaam lager belastbaar. Dit kan het herstelproces van blessures vertragen.
Sportoefeningen bij Fysio Inc

Wat kunnen de Sportblessures zijn?

Een sportblessure kan geleidelijk of acuut ontstaan. Een acute blessure ontstaat meestal door een val, botsing of verkeerde beweging. Geleidelijke sportblessures ontstaan meestal als gevolg van overbelasting. Hier zijn vaak ook onderliggende oorzaken bij betrokken. Je kunt hierbij denken aan:

  • Te snelle trainingsopbouw;
  • Verminderde lichamelijke conditie of overgewicht;
  • Verkeerde lichaamshouding (zoals beenlengteverschil of voetstand);
  • Verkeerd sportmateriaal (zoals schoeisel).

Ook het type sport heeft invloed op het risico op sportblessures. Risicovolle sporten zijn:  hardlopen, voetbal, vechtsport, volleybal en hockey.

Afspraak inplannen

Toekomstvisie bij Sportblessures

De duur van een sportblessure is heel uiteenlopend. Het is afhankelijk van de type klacht, hoe je met de blessure omgaat en jouw algehele belastbaarheid. De belastbaarheid van je lichaam is onder andere afhankelijk van je leeftijd, geslacht, genen, leefstijl, lichaamsbouw en conditie. Het is dan ook niet gek dat het herstel van blessures verschilt van persoon tot persoon.

Over het algemeen kunnen de meeste sportblessures goed herstellen, waardoor je geen blijvende klachten zult houden. Wil jij een zo goed mogelijk herstel? Houd dan rekening met de belemmerende factoren bij herstel van sportblessures uit dit artikel.

Zo kun je voorkomen

Stap 1

Trainingsschema: zorg voor een goede, geleidelijke trainingsopbouw. Gebruik een schema dat past bij jouw leeftijd, fysieke conditie en sport.

Stap 2

Warming-up en cooling-down: het is goed om naast de training zelf ook tijd te nemen voor een warming-up en cooling-down. Denk aan een rondje rennen of het rekken van de spieren. Een warming-up en cooling-down zorgt ervoor dat de spieren goed opgewarmd worden en de bloedsomloop gestimuleerd wordt.  

Stap 3

Sportuitrusting: zorg voor geschikt en kwalitatief goed sportmateriaal. Een belangrijk aandachtspunt is schoeisel. Let bijvoorbeeld op de stabiliteit, schokdemping, comfort en grip van de sportschoen. Schakel eventueel een specialist of podoloog in voor advies op maat.
Sportoefeningen bij Fysio Inc

Moet ik langs de dokter voor Sportblessures?

Soms is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts. Indien nodig kan de arts doorverwijzen voor aanvullend onderzoek, zoals een röntgenfoto, een MRI-scan of bloedonderzoek. Het is verstandig om naar de huisarts te gaan als:

  • De klachten die niet verminderen, niet overgaan of zelfs verergeren;
  • De klachten hevige pijn geven waardoor pijnstilling nodig is;
  • Je naast de klachten ook last hebt van koorts;
  • Je nauwelijks meer kunt bewegen.

Moet ik langs de fysio voor Sportblessures?

Als je een sportblessure hebt opgelopen kan dit erg vervelend zijn. Het kan je belemmeren in de sport die je beoefent, maar ook in je dagelijkse activiteiten. Heb jij een sportblessure opgelopen? Loop er dan ook niet te lang mee door, maar raadpleeg een fysiotherapeut. De fysiotherapeut behandelt, adviseert en begeleidt jou in het herstel na een sportblessure.

Afspraak inplannen
Training schouderbeweging

Last van Sportblessures? Maak dan een afspraak!

Afspraak maken

Specialisaties van Fysio Inc

Postoperatieve revalidatie

Postoperatieve revalidatie is er voor iedereen die een ingreep heeft ondergaan of opgenomen is geweest het ziekenhuis. Voorbeelden kunnen het plaatsen van een knieprothese of heupprothese zijn, een hernia- of schouderoperatie of een voorste kruisband reconstructie

Lees meer...
Fysio Inc in Haarlem

Echografie

Echografie is een methode om de structuren van het menselijk lichaam in beeld te brengen. Door middel van geluidsgolven kunnen verschillende weefsels zoals pezen, spieren, slijmbeurzen, banden en botten in kaart gebracht worden op een beeldscherm.

Lees meer...
Fysio Inc in Haarlem

Dry needling Haarlem

Dry needling is een innovatieve behandelmethode waarbij de fysiotherapeut bepaalde punten in een spier ‘aanprikt’ met een hele dunne naald. Deze specifieke punten zijn zogenoemde ‘triggerpoints’. Dit zijn verkrampingen in een spier die een verhoogde spierspanning, pijn en uitstraling tot gevolg kunnen hebben.

Lees meer...
Fysio Inc in Haarlem
menu