Behandeling instabiliteit in schouder

Instabiliteit in schouder

Wist je dat het schoudergewricht het meest instabiele gewricht van het lichaam is? Het is dan ook niet vreemd dat schouderpijn een van de meest voorkomende lichamelijke klachten is. Eén van deze schouderklachten is schouderinstabiliteit. We gebruiken onze schouders de hele dag door. Instabiliteit van de schouder kan daarom erg hinderlijk zijn. In dit artikel geven we je meer informatie over de klacht, de oorzaken, de symptomen, de behandeling én preventieve tips.

Meest voorkomende symptomen bij Instabiliteit in schouder

De oorzaken voor een instabiele schouder kunnen onderverdeeld worden in drie manieren:

  1. Door een ongeval. Door een val of klap op de schouder kunnen pezen afscheuren, kan het kapsel beschadigd raken en kunnen de banden uitrekken. Meestal ontstaat de instabiliteit dan in één richting.
  2. Door overmatig bewegen in eindstandige bewegingen. Dit zien we vaak bij intensieve sporters, waarbij de schouder veel belast wordt. Denk aan tennis, turnen, basketbal en werpsporten. De instabiliteit wordt hier veroorzaakt door het geleidelijk oprekken van het kapsel.
  3. Door algemene hypermobiliteit of -laxiteit. Bij hypermobiliteit zijn mensen vaak extra lenig en flexibel. Er is een verhoogde elasticiteit van pezen, kapsels en banden. Dit kan aangeboren zijn of een hormonale oorzaak hebben, zoals bij een zwangerschap.
Afspraak inplannen

Belemmerende factoren herstel bij Instabiliteit in schouder

Over het algemeen geldt: hoe erger de instabiliteit wordt, hoe erger de klachten worden. Een instabiele schouder kan verschillende klachten geven. De schouder voelt meestal los aan. Bij een subluxatie kan men heftige pijnscheuten voelen, soms gepaard met een ‘klik’ geluid. Dit komt vooral voor bij bovenhandse bewegingen. Bij een volledige luxatie ziet de schouder er anders uit dan normaal. De kop is uit de kom en dit geeft heftige pijnklachten.

Schouderpijn rekoefening

Wat kunnen de Instabiliteit in schouder zijn?

Schouderinstabiliteit houdt in dat er te veel beweeglijkheid in de schouder is. Het betekent dat de kop van de bovenarm niet goed in de schouderkom blijft zitten. De medische term hiervoor is een (sub)luxatie van de schouder, oftewel dat de schouder (bijna) uit de kom gaat. Helaas neemt de kans op een (sub)luxatie toe naarmate dit vaker is gebeurd. Dit komt doordat het kapsel en de banden van het schoudergewricht bij een luxatie worden opgerekt.

Afspraak inplannen

Toekomstvisie bij Instabiliteit in schouder

In eerste instantie is de behandeling bij een (sub)luxatie van de schouder vaak conservatief. Dit houdt in dat er nog geen operatie wordt ingezet. Na een luxatie bestaat de behandeling uit rust, pijnstilling en ontstekingsremmende medicatie. Vervolgens kan fysiotherapie ingezet worden om de schouderspieren te versterken.

Wanneer de schouder vaker uit de kom gaat en het ondanks conservatieve behandeling niet lukt om de schouder stabieler te maken, kan een operatie overwogen worden. Dit wordt ook wel een stabiliserende schouderoperatie genoemd. Er zijn twee type operaties mogelijk: via een kijkoperatie of via een open operatie.

Zo kun je voorkomen

Stap 1

Train de omliggende schouderspieren voor een goede stabiliteit.

Stap 2

Let erop dat je de schouder niet te zwaar belast.

Stap 3

Neem contact op met een fysiotherapeut voor adviezen en oefeningen op maat.
Behandeling schouder instabiliteit

Moet ik langs de dokter voor Instabiliteit in schouder?

Wanneer je last hebt van herhaaldelijke (sub)luxaties is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan direct na een subluxatie medicatie voorschrijven en kan je eventueel doorverwijzen naar een orthopeed.

Wanneer er (vermoedelijk) sprake is van een schouderluxatie is de spoedeisende hulp de beste plek om heen te gaan. Daar kan beeldvormend onderzoek verricht worden en kan de schouderkop weer teruggeplaatst worden (reponeren).

Moet ik langs de fysio voor Instabiliteit in schouder?

Heb jij last van een instabiel gevoel in de schouder? Of heb je in het verleden (sub)luxaties van de schouder gehad? In dat geval kan het verstandig zijn om te starten met fysiotherapie. De fysiotherapeutische behandeling bij een instabiele schouder bestaat meestal uit adviezen en oefentherapie. De adviezen zijn gericht op hoe je op een juiste manier met de klacht om kan gaan. De oefeningen zijn gericht op het versterken van de schouderspieren. Het doel is dat de spieren goed getraind zijn, waardoor ze de overbeweeglijkheid van de schouder kunnen compenseren.

Afspraak inplannen
Oefenen met schouderpijn

Last van Instabiliteit in schouder? Maak dan een afspraak!

Afspraak maken

Specialisaties van Fysio Inc

Postoperatieve revalidatie

Postoperatieve revalidatie is er voor iedereen die een ingreep heeft ondergaan of opgenomen is geweest het ziekenhuis. Voorbeelden kunnen het plaatsen van een knieprothese of heupprothese zijn, een hernia- of schouderoperatie of een voorste kruisband reconstructie

Lees meer...
Fysio Inc in Haarlem

Echografie

Echografie is een methode om de structuren van het menselijk lichaam in beeld te brengen. Door middel van geluidsgolven kunnen verschillende weefsels zoals pezen, spieren, slijmbeurzen, banden en botten in kaart gebracht worden op een beeldscherm.

Lees meer...
Fysio Inc in Haarlem

Dry needling Haarlem

Dry needling is een innovatieve behandelmethode waarbij de fysiotherapeut bepaalde punten in een spier ‘aanprikt’ met een hele dunne naald. Deze specifieke punten zijn zogenoemde ‘triggerpoints’. Dit zijn verkrampingen in een spier die een verhoogde spierspanning, pijn en uitstraling tot gevolg kunnen hebben.

Lees meer...
Fysio Inc in Haarlem
menu