Last van een lopersknie

Lopersknie

De lopersknie is een overbelastingsblessure die veel voorkomt bij hardlopers en wielrenners. Het staat ook wel bekend als de ‘runners knee’. De lopersknie geeft vooral tijdens sporten en inspanning pijn aan de buitenkant van de knie. Dit kan erg hinderlijk zijn. Gelukkig is een lopersknie goed te behandelen door middel van rust en een gedoseerd opbouwschema.

Meest voorkomende symptomen bij Lopersknie

Een lopersknie kun je herkennen aan onderstaande symptomen. Naar mate de lopersknie erger wordt, komt de pijn steeds sneller optreden.

  • Stekende en branderige pijn aan de buitenzijde van de knie;
  • De pijn neemt toe tijdens het sporten (vooral hardlopen of fietsen);
  • De pijn neemt af als je stopt met sporten;
  • Rustig wandelen geeft weinig pijn;
  • Soms is er een lichte zwelling op de pijnlijke plek.
Afspraak inplannen

Belemmerende factoren herstel bij Lopersknie

Ook al hoor je het niet graag: bij een lopersknie is rust de belangrijkse remedie. Meestal wordt het herstel van een lopersknie belemmerd door overbelasting. Luister naar je lichaam en neem de signalen die je knie afgeeft serieus. Wanneer we door blijven gaan met intensief en veel sporten, krijgt de peesplaat onvoldoende tijd om te herstellen waardoor de klachten verergeren.

Al met al komen de belemmerende factoren bij herstel sterk overeen met de risicofactoren voor het ontwikkelen van een lopersknie. Lees hieronder meer over de kans op het ontstaan van een lopersknie.

Last van lopersknie

Wat kunnen de Lopersknie zijn?

In de medische wereld wordt een lopersknie het ‘iliotibiale band syndroom’ of ‘tractus iliotibalis frictie syndroom’ genoemd. Dit verwijst naar de peesplaat aan de zijkant van het bovenbeen die de pijnklachten geeft. Deze peesplaat loopt van de heup naar de knie. Bij een lopersknie raakt het weefsel tussen de peesplaat en het bot geïrriteerd. Er is niet één specifieke oorzaak. Wel zijn er enkele factoren die de kans vergroten om een lopersknie te krijgen. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Plotselinge toename van trainingsduur en trainingsintensiteit;
  • Verkeerde looptechniek of lopen op ongelijke ondergrond;
  • Verkeerde sportuitrusting, zoals oude hardloopschoenen of een te lage fiets;
  • Wanneer je net begonnen bent met hardlopen zonder gedoseerde opbouw;
  • Wanneer je weer begint met sporten op het oude niveau na een (lange) rustperiode

Afspraak inplannen

Toekomstvisie bij Lopersknie

In de meeste gevallen gaat een lopersknie binnen enkele weken tot maanden vanzelf over. Na het herstel kan men vaak zonder restklachten weer alle (sport)activiteiten uitvoeren. Het is wel van belang om, zeker de eerste 4-6 weken, voldoende rust te nemen. Ga even wat minder sporten. Stop even met hardlopen of ga minder lang hardlopen, hou vaker rust tussendoor of ga een andere sport doen die geen kniepijn geeft. Bouw het sporten vervolgens geleidelijk op, waarbij het sporten geen pijnklachten geeft. Lukt het niet om na een rustperiode zonder pijnklachten op te bouwen? In sommige gevallen kan een injectie met corticosteroïden (ontstekingsremmers) overwogen worden. Dit is echter in de meeste gevallen niet nodig. Ook een operatieve ingreep is zelden nodig.

Zo kun je voorkomen

Stap 1

Rustige opbouw van sport Het rustig opbouwen van (sport)activiteiten is heel belangrijk. Wanneer je een nieuwe sport wilt beginnen, bouw dan geleidelijk op in trainingsintensiteit en -frequentie. Bij het uitvoeren van de sport zelf is het ook belangrijk om rustig op- en af te bouwen. Denk aan een warming up en een cooling down.

Stap 2

Looptechniek, loopondergrond en sportmateriaal Een goede looptechniek is belangrijk om de kans op overbelasting te verkleinen. Ook kan het mogelijk preventief werken om op een gelijke, egale ondergrond te lopen. Sportmateriaal is ook een belangrijk aspect. Denk aan hardloopschoenen met voldoende demping of een (wielren)fiets die op maat is afgesteld.

Stap 3

Stabiliteit en kracht Het is belangrijk dat de been- en heupspieren goed samenwerken. Dit zorgt voor een goede stabiliteit en vermindert de kans op disbalans tussen spieren. Naast gerichte krachttraining kunnen rekoefeningen ook gedaan worden. Wil jij gerichte oefeningen? Vraag ons gerust om advies.
Kniebehandeling

Moet ik langs de dokter voor Lopersknie?

Meestal is het niet nodig om naar de dokter te gaan voor een lopersknie. Voor een diagnose kun je vaak terecht bij de fysiotherapeut. Hieronder staan enkele situaties waarin het goed is om toch te bellen naar de huisarts:

  • Als je minder bent gaan sporten, maar de pijnklachten blijven aanhouden;
  • As je na 4-6 weken nog steeds pijnklachten aan de knie blijft houden;
  • Als je ook andere knieklachten krijgt, zoals een blauwe, rode, warme of dikke knie.

Moet ik langs de fysio voor Lopersknie?

Herken jij je in de symptomen van de lopersknie? Twijfel dan niet en neem direct contact met ons op voor gerichte adviezen en begeleiding. De fysiotherapeut kan jou helpen bij het verminderen van de pijn en kan samen met jou kijken naar mogelijke oorzaken van de lopersknie. Daarnaast kan de fysiotherapeut jou tijdens het herstel begeleiden bij het gedoseerd opbouwen van je (sport)activiteiten.

Afspraak inplannen

Last van Lopersknie? Maak dan een afspraak!

Afspraak maken

Specialisaties van Fysio Inc

Postoperatieve revalidatie

Postoperatieve revalidatie is er voor iedereen die een ingreep heeft ondergaan of opgenomen is geweest het ziekenhuis. Voorbeelden kunnen het plaatsen van een knieprothese of heupprothese zijn, een hernia- of schouderoperatie of een voorste kruisband reconstructie

Lees meer...
Fysio Inc in Haarlem

Echografie

Echografie is een methode om de structuren van het menselijk lichaam in beeld te brengen. Door middel van geluidsgolven kunnen verschillende weefsels zoals pezen, spieren, slijmbeurzen, banden en botten in kaart gebracht worden op een beeldscherm.

Lees meer...
Fysio Inc in Haarlem

Dry needling Haarlem

Dry needling is een innovatieve behandelmethode waarbij de fysiotherapeut bepaalde punten in een spier ‘aanprikt’ met een hele dunne naald. Deze specifieke punten zijn zogenoemde ‘triggerpoints’. Dit zijn verkrampingen in een spier die een verhoogde spierspanning, pijn en uitstraling tot gevolg kunnen hebben.

Lees meer...
Fysio Inc in Haarlem
menu