Frozen shoulder
Lees meer...
Je kniegewricht bestaat uit je bovenbeenbot, onderbeenbot en de knieschijf. Deze zijn verbonden met elkaar door vele banden, zo heb je de welbekende binnen- en buitenbanden, maar ook de kruisbanden die zorgen voor de stabiliteit van het gewricht. In het gewricht heb je daarnaast een binnen- en buitenmeniscus liggen, die werken als een soort schokdempers. Het hele gewricht is aan alle kanten omgeven door pezen en spieren, die ervoor zorgen dat je de juiste bewegingen kan uitvoeren. Daarnaast lopen er ook nog zenuwen en bloedvaten door de knieholte. Al met al kunnen we wel stellen dat door al deze verschillende structuren, het kniegewricht een complex gewricht is. Aan pijn in knie na lopen of tijdens lopen, kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Lees hier meer over deze mogelijke oorzaken en wat er aan jouw kniepijn te doen is!
Over het algemeen is lopen een goede vorm van beweging voor onze knieën. Het houdt onze kniegewrichten soepel en de spieren sterk. Echter, wandelen is een eenzijdige belasting, waarbij de benen een constante repeterende beweging maken. Soms kan dit resulteren in kniepijn. Dit kan bijvoorbeeld komen door een overbelasting, verkeerd schoeisel, te zwakke spieren of een onderliggende oorzaak zoals slijtage.
Kniepijn tijdens of na het hardlopen is één van de meest voorkomende hardloopblessures. Bij het hardlopen, is de kracht die de knie moet opvangen bij elke stap groter dan bij het wandelen. Dit kan wel oplopen tot ongeveer 8 maal het lichaamsgewicht. Normaal gesproken is dit geen probleem en wordt de knie hier sterker van, maar soms kan dit leiden tot knieklachten. De meest voorkomende knieblessures bij hardlopers zijn de ‘lopersknie’ en het ‘patellofemoraal pijnsyndroom’.
Ondanks dat knieblessures regelmatig voorkomen, is hardlopen niet per se slecht voor je knieën. Onderzoek toont juist aan dat recreatieve hardlopers gemiddeld genomen minder last hebben van gewrichtsslijtage dan niet-hardlopers, van dezelfde leeftijd.
Traplopen is een activiteit die veel vraagt van de kniegewrichten. Vooral bij het naar beneden lopen, moet al het lichaamsgewicht afgeremd worden bij elke stap die je zet. Maar ook bij het omhoog gaan, moeten de spieren hard werken tegen de zwaartekracht in. Lees hier meer over kniepijn tijdens of na het traplopen.
Het krijgen van pijn in knie na lopen kan bij iedereen voorkomen: zowel bij jong, oud, sporters en niet-sporters. De onderliggende oorzaak is vaak wel verschillend. Bij kinderen is er vaker sprake van groeipijnen, coördinatieproblemen of te zwakke spieren. Bij ouderen komt slijtage, oftewel knie-artrose, vaker voor. Bij sporters ligt een overbelasting of een verdraaiing of verstuiking eerder op de loer. Bij niet-sporters is er vaker sprake van een te zwakke knie of een verkeerde opbouw van de belasting.
Er zijn veel verschillende oorzaken die voor pijn in de knie tijdens en na het lopen kunnen zorgen. De meest voorkomende oorzaken worden hieronder uitgelegd. Een fysiotherapeut kan door een onderzoek uit te voeren, bij jouw knieklacht een diagnose stellen.
Door het veelvuldig strekken en buigen van de knie tijdens het (hard)lopen kan er te veel wrijving ontstaan tussen de peesplaat aan de buitenzijde (de tractus iliotibialis) en het bot aan de buitenkant van de knie. Dit veroorzaakt een stekende pijn aan de buitenzijde van de knie, die vaak pas na een tijdje lopen opkomt. Bij het stoppen van het lopen, nemen de klachten vaak meteen af. Een lopersknie kan ontstaan doordat er teveel druk op de buitenzijde komt door een verkeerde looptechniek. Ook een overbelasting, lopen op altijd dezelfde ondergrond, verkeerd schoeisel of te zwakke bil- en/of bovenbeenspieren kunnen een oorzaak zijn.
Deze blessure kan voorkomen bij wandelaars die naast het wandelen of hardlopen ook aan sporten doen waarbij een grotere impact op de knie ontstaat, zoals volleybal of basketbal. Ook een verkeerde trainingsopbouw en overbelasting behoort tot de mogelijke oorzaken. De pees onder de knieschijf kan dan geïrriteerd raken. Vaak voelt dit als een scherpe pijn, die voornamelijk bij het bergaf of trap af lopen en bij springen aanwezig is. Net als bij een lopersknie, is het vaak een overbelasting die deze blessure doet ontstaan. Een te snelle trainingsopbouw is hiervan een klassiek voorbeeld.
De patella is de medische benaming voor de knieschijf. Klachten rondom de knieschijf aan de voorzijde van de knie, noemt men patellofemorale klachten of het patellofemoraal pijnsyndroom. Meestal uiten deze klachten zich bij het buigen van de knie. Dit kan bijvoorbeeld zijn met wandelen, hardlopen, traplopen en fietsen. De pijn zit vaak niet exact op één plek, maar verspreid rondom de knieschijf. De oorzaak heeft meestal te maken met een disbalans in de spieren boven of onder de knie, waardoor de knieschijf niet zo soepel ‘glijd’ met het buigen en strekken. Dit kan bijvoorbeeld zijn door te zwakke knie- of heupspieren of te korte spieren.
Artrose betekend dat er sprake is van een verminderde kwaliteit en dikte van het kraakbeen in het gewricht. Het kraakbeen zorgt er samen met de gewrichtsvloeistof voor dat het gewricht soepel kan bewegen. Wanneer het kraakbeen is aangetast, functioneert het gewricht niet meer zo goed. Dit resulteert vooral in stijfheid en pijn, met name in de ochtend of na een tijd stilgezeten te hebben. Knie-artrose komt meestal voor bij ouderen. Overgewicht, zwaar fysiek werk of topsport geven een vergroot risico op het krijgen van artrose. Er zijn vaak nog goede resultaten te behalen met betrekking tot de klachten door de knie te trainen.
Er zijn verschillende methoden die kunnen worden toegepast om de knieklacht te verhelpen. Vaak bestaat de behandeling uit een combinatie.
Wat er precies aan de hand is, kan de fysiotherapeut jou vertellen na een gedegen onderzoek. Hierbij hoort ook een advies: wat kun je nou het beste doen? Denk hierbij aan een advies in belasting, rust nemen, trainingsopbouw en soorten activiteiten die goed zijn.
De fysiotherapeut kan door de knie goed te onderzoeken de juiste oefeningen uitleggen. Elke knieklacht is anders en daardoor zijn er geen standaard oefeningen die voor elke blessure goed zijn. Meestal zijn het oefeningen gericht op het versterken van een spiergroep, het stretchen van de spieren en het oefenen van de coördinatie. Met oefentherapie kan de onderliggende oorzaak op de lange termijn goed worden aangepakt.
De juiste wandel- of hardlooptechniek is erg belangrijk om van de blessure af te komen, maar ook ter preventie. De fysiotherapeut kan jouw looptechniek analyseren en hierop advies geven.
Soms moet de knie een zetje in de goede richting krijgen. De fysiotherapeut kan verschillende technieken toepassen op de knie. Dit kan bijvoorbeeld dry needling, massage, taping of mobilisaties (om meer beweeglijkheid te krijgen) zijn. Deze technieken zijn meestal ondersteunend; de oefeningen staan centraal.
4 tips om pijn in knie na lopen te voorkomen