Fysio Inc Redactie

Leestijd 7 minuten

Pijn in knie bij traplopen

Pijn in knie bij traplopen komt helaas veel voor. Dit komt mede doordat het traplopen een zware activiteit is die veel vraagt van jouw kniegewrichten. Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn die de klachten veroorzaken. Gelukkig is hier vaak wel iets aan de doen.

Is de trap aflopen slecht voor je knie?

Traplopen is een activiteit die veel vraagt van de kniegewrichten. Vooral bij het naar beneden lopen, moet al het lichaamsgewicht afgeremd worden bij elke stap die je zet. Toch is, normaal gesproken, de trap aflopen niet persé slecht voor je knieën. Onze knieën zijn namelijk gemaakt voor dit soort bewegingen en zijn in principe sterk genoeg om ons eigen lichaamsgewicht bij elke traptrede op te vangen. Echter, in sommige gevallen kan het wel nadelig zijn voor de kniegewrichten. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer er pijnklachten door een blessure aanwezig zijn. Die mensen vaak pijn in knie bij traplopen.

Is de trap oplopen slecht voor je knie?

Net als de trap aflopen, is ook de trap oplopen is in principe niet slecht voor je knie. Het is eigenlijk juist een hele goede oefening! Bij elke stap omhoog train je namelijk je beenspieren, met name de bovenbenen. Deze moeten namelijk hard werken om het lichaamsgewicht tegen de zwaartekracht omhoog te duwen. Maar, wanneer het trap oplopen pijnlijk is, kan het mogelijk minder goed voor de knieën zijn. 

6 mogelijke oorzaken pijn in knie bij traplopen

Een zere knie met traplopen kan erg veel verschillende oorzaken hebben. Hieronder gaan we in op de meest voorkomende onderliggende oorzaken.

Peesblessures

Door middel van pezen hechten onze spieren aan op onze botten, zo ook rondom de knie. Door een verkeerde belasting of een acute dan wel langdurige overbelasting, kan het zijn dat deze pezen geïrriteerd raken. Er kan dan een peesblessure ontstaan. Wanneer dit in de pees is net onder de knieschijf, noemt men dit een ‘springersknie’. Dit komt omdat deze pees bij het springen veel wordt belast, maar deze blessure kan door nog veel meer oorzaken dan alleen door het springen ontstaan. 


Ook kan een ‘lopersknie’ pijn in de knie veroorzaken. Hierbij is de peesplaat aan de buitenzijde van de knie geïrriteerd. Dit kan ontstaan door het veelvuldig buigen en strekken, en komt dan ook veel voor bij hardlopers, vandaar de naam. Meestal zijn klachten die ontstaan vanuit peesblessures meer aanwezig bij het trap aflopen dan bij het trap oplopen.

Knieschijfklachten

Knieschijfklachten geven pijnklachten rondom de knieschijf aan de voorzijde van het kniegewricht. Typerend is de pijn bij het trap af en bergaf lopen voor een langere tijd. Soms kun je de knie ook wat horen ‘knarsen’. Deze knieschijfklachten kunnen ontstaan doordat er een afwijkende stand is van het been, door een overbelasting of doordat de spieren van het been niet met elkaar in balans zijn (bijvoorbeeld door een verkorte spier of spierzwakte). Meestal komen deze knieschijfklachten vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en zijn de pijnklachten heviger bij het trap aflopen.

Artrose

De meest voorkomende gewrichtsaandoening ter wereld is artrose. Artrose is slijtage aan de gewrichten, die daardoor stijf en pijnlijk kunnen zijn. Dit komt omdat het kraakbeen, dat normaal werkt als schokdemper in het gewricht, dunner of zelfs (deels) verdwenen is. Dit veroorzaakt pijnklachten met bewegen, met name bij schok belastende bewegingen (zoals lopen, traplopen en springen). Artrose komt voor bij oudere leeftijd; 4 op de 5 mensen boven de 75 jaar heeft er last van. Bij overgewicht wordt het proces van slijtage versneld. Ook is het risico op artrose groter bij veel lichamelijk fysiek werk en topsport. In dit artikel van het UMC Utrecht kun je meer lezen over artrose.

Band- of meniscusletsel

In de knie, tussen het bovenbeen- en scheenbeenbot zitten de binnen- en buitenmeniscus. Deze hebben een vorm van een halvemaan en bestaan uit elastisch kraakbeen. Hierdoor kunnen ze hun werk als schokdemper goed uitvoeren en  door hun vorm dragen ze ook bij aan de stabiliteit van het kniegericht bij (draai)bewegingen.


Naast de menisci, heb je ook de binnen- en buitenband van de knie en de voorste en achterste kruisband die zorgen voor de stabiliteit van de knie. Bij een verdraaiing of verstapping kan het zijn dat er band- of meniscusletsel ontstaat. Vaak uit zich dit in een pijnscheut en zwelling van de knie. Soms kan de knie daardoor ook niet meer goed gestrekt en gebogen worden, waardoor o.a. het traplopen erg lastig kan zijn.

Spierblessures

Rondom de knie heb je meerdere spiergroepen die zorgen voor het bewegen van de knie. De spieren aan de voorzijde van het bovenbeen, de quadriceps, helpen bij het strekken van de knie en worden vooral gebruikt bij het lopen, traplopen en springen. De spieren aan de achterzijde van het bovenbeen, de hamstrings, zorgen voor het buigen van de knie. Door een spierblessure kan het kracht zetten pijnlijk zijn. Dit is dan vaak voelbaar boven de knie, of in de knieholte. Spierblessures ontstaan meestal door een verkeerde beweging, waarbij het ‘erin schiet’. Let dus op: spierblessures kunnen een oorzaak zijn van pijn in knie bij traplopen.

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor een groot aantal aandoeningen. Meestal heeft reuma een ontstekingsreactie op de gewrichten als gevolg. Dit kan ook in de knie voorkomen. Er kunnen dan uit het niets, dus zonder direct herleidbare oorzaak, gewrichtsontstekingen ontstaan met pijn, stijfheid en vermoeidheid als gevolg. Vaak wordt het gewricht dan warm, rood en gezwollen.

Behandelmethoden tegen pijn in knie bij traplopen

Er zijn verschillende behandelopties voor het verhelpen van pijn in knie bij traplopen. Het is afhankelijk van wat er aan de hand is, welke opties het best kunnen worden toegepast. Meestal bestaat de behandeling uit (een combinatie van):

Adviezen

De fysiotherapeut kan je uitleg geven wat er aan de hand is en hoe je hier het beste mee om kan gaan zodat je zo snel mogelijk hersteld van de kniepijn. Deze adviezen hebben vaak betrekking op wat verstandig is om te doen rondom bewegen, rust, werk, sport, enzovoort. Het komt ook wel eens voor, dat jouw kniepijn uitstraalt naar je benen. In dit artikel leggen we uit waar dat aan kan liggen.

Oefeningen

Vaak kun je met oefeningen de kniepijn verhelpen. Deze oefeningen kunnen bijvoorbeeld gericht zijn op het versterken van de knie en het verbeteren van de beweeglijkheid. Ook zijn er oefeningen voor het afvoeren van vocht en het oefenen van de stabiliteit. De fysiotherapeut kan gerichte oefeningen meegeven, waardoor de onderliggende oorzaak kan worden aangepakt.

Aanpassen van het bewegingspatroon

Soms is het nodig om op een andere manier (tijdelijk) te gaan bewegen. Dit kan bijvoorbeeld het lopen met krukken zijn, maar ook op een andere manier leren traplopen, rennen, hurken, etc. Dit kan nodig zijn om een overbelasting weg te nemen.

Dry needling

Bij de aanwezigheid van ‘triggerpoints’, oftewel spierknopen, kan dry needling een goede behandeloptie zijn. Deze kan de spierknopen verminderen en meer ontspanning in de spieren rondom de knie creëren.

Taping

Taping is een manier om de pijn in de knie te verminderen. Vaak kan dit toegepast worden bij een band- of spierblessure. Meestal werkt de tape doordat de coördinatie van de knie wordt geholpen en het gewricht wat extra steun ervaart. Er zijn verschillende tapetechnieken die kunnen worden toegepast bij verschillende knieblessures, waardoor je minder pijn in knie bij traplopen ervaart.

Hands-on technieken

‘Hands-on’ betekent dat de fysiotherapeut een behandeling uitvoert waarbij hij of zij de handen gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld een massage zijn om een spier te ontspannen, maar ook een mobilisatie om de beweeglijkheid van een gewricht te verbeteren. Met hands-on technieken kan de fysiotherapeut de knie behandelen om voorwaarden te scheppen voor bijvoorbeeld oefeningen.

Fysiotherapie behandeling

De beste oplossing om van jouw pijn in knie bij traplopen af te komen, is door een afspraak bij Fysio Inc in te plannen. We zijn (onder meer) gespecialiseerd in knieklachten en helpen regelmatig mensen van hun pijnlijke knie af.

Pijn in knie bij traplopen - Fysio Inc behandeling

3 tips om pijn in knie bij traplopen te voorkomen

Het is natuurlijk perfect om pijn in knie bij traplopen te voorkomen. Daarom hebben we 3 tips die jij direct kunt toepassen, om knieklachten tijdens traplopen te voorkomen:

  • Blijf zo normaal mogelijk bewegen indien mogelijk. De pijnlijke knie sparen door meer op het andere been te leunen, kan het probleem verplaatsen. Loop liever wat rustiger en gebruik de leuning, hierdoor neem je wat druk van de knie af;
  • Zorg dat je het been met de pijnlijke knie eerst neerzet, en het andere been bijzet op de trede: dus niet doorstappen. Hierdoor verminder je de kracht die de pijnlijke knie moet afremmen;
  • Versterk en versoepel de knie met oefeningen van de fysiotherapeut. Dit pakt de oorzaak van de klacht aan. Het is verstandig om de fysiotherapeut te laten beoordelen of je al kan starten met oefeningen, of dat de knie eerst nog wat rust nodig heeft.

Veelgestelde vragen over pijn in knie bij traplopen

Is traplopen slecht voor je knieën?

Nee, traplopen is niet slecht voor je knieën. Sterker nog, studies tonen aan dat de lichte inspanning gezond is voor je knieën. Regelmatig traplopen kan dus zelfs helpen hij jouw pijn in knie bij traplopen.

Wat zijn de oorzaken voor pijn in knie bij traplopen?

De meestvoorkomende oorzaken van pijn in de knie bij traplopen zijn: peesblessures, knieschijfklachten, artrose, band- of meniscus letsel, spierblessures en reuma.

Is traplopen goed voor artrose knie?

Ja, traplopen is goed voor artrose in de knie. Je verbetert de conditie van jouw gewrichten door ze regelmatig, met gezonde inspanning te belasten. Traplopen is hier een mooie manier manier voor en kan dus zeker bijdragen aan klachten door artrose in de knie.

Wat is beter voor je knieën wandelen of fietsen?

Wandelen en fietsen zijn allebei goed voor je knieën. De ene is niet per sé beter dan de andere. Over het algemeen is afwisselen tussen deze twee perfect. Mits je dit met een goede techniek en de juiste intensiteit doet. In dit artikel leggen we uit hoe jij kniepijn na fietsen kan voorkomen.

Welke oefeningen voor pijnlijke knie?

Er zijn een aantal oefeningen die goed kunnen helpen tegen een pijnlijke knie. Denk hierbij aan squats, lunges, kettlebell swings en een leg press. Focus op herhalingen (bijvoorbeeld 4 sets van 20) en techniek. Ga vooral niet te zwaar in gewicht.

Samenvatting

Pijn in knie bij traplopen kan erg hinderlijk zijn. De oorzaak van de pijn is niet eenduidig en kan bij ieder persoon anders zijn. Gelukkig is de knieklacht meestal goed te behandelen middels verschillende behandelmethoden. Het is verstandig om een fysiotherapeut te laten onderzoeken wat de oorzaak is van jouw kniepijn en welke behandelopties hiervoor het meest geschikt zijn. Benieuwd naar andere oorzaken voor pijn in de knie tijdens of na het lopen? Lees dat dit artikel!

In dit artikel

Andere artikelen

26/09/2023

Pijn Aan De Binnenkant van de Knie: Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Fusce dapibus, ipsum ut aliquet aliquet, ligula purus tincidunt magna, non facilisis ligula sapien quis risus. Vestibulum viverra lacus sit amet felis tempor congue. Fusce elit dui, pharetra sit amet scelerisque et, tempus sed dui. Vivamus auctor, augue quis gravida gravida, urna velit laoreet odio, id egestas turpis est rhoncus metus. Curabitur id sodales enim, quis scelerisque sem. Donec hendrerit dolor vel erat convallis, sit amet varius nisl pulvinar. Fusce sed mauris ut eros posuere pellentesque. Etiam ornare fringilla mauris. Sed aliquam elementum magna id consectetur. Etiam condimentum tempor nisi et posuere. Ut lectus augue, eleifend at sem ac, aliquam malesuada turpis.
Lees meer
25/01/2023

Pijn in knie na lopen

Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Fusce dapibus, ipsum ut aliquet aliquet, ligula purus tincidunt magna, non facilisis ligula sapien quis risus. Vestibulum viverra lacus sit amet felis tempor congue. Fusce elit dui, pharetra sit amet scelerisque et, tempus sed dui. Vivamus auctor, augue quis gravida gravida, urna velit laoreet odio, id egestas turpis est rhoncus metus. Curabitur id sodales enim, quis scelerisque sem. Donec hendrerit dolor vel erat convallis, sit amet varius nisl pulvinar. Fusce sed mauris ut eros posuere pellentesque. Etiam ornare fringilla mauris. Sed aliquam elementum magna id consectetur. Etiam condimentum tempor nisi et posuere. Ut lectus augue, eleifend at sem ac, aliquam malesuada turpis.
Lees meer

Heb jij ook pijn in knie bij traplopen? Plan dan nu een afspraak in!

Afspraak maken

Klachten en therapieën

Heb je last van Pijn in knie bij traplopen?

Plan dan direct een afspraak in!
Afspraak inplannen
crossmenu