Fysio Inc Redactie

Leestijd 5 minuten

Pijnlijke schouder met uitstraling naar arm

Schouderklachten is een van de meest voorkomende pijnklachten. Een pijnlijke schouder met uitstraling naar arm kan erg hindelijk zijn in onze dagelijkse bezigheden. Aankleden, tandenpoetsen, koken, werken, autorijden, etc. Onze armen zetten we de hele dag door in voor allerlei taken, een pijnlijke schouder met uitstraling naar arm is dan ook snel erg hinderlijk! Lees hier meer over wat een pijnlijke schouder met uitstraling naar arm kan veroorzaken én wat jij hieraan kan doen. 

Oorzaken schouderpijn met uitstraling naar arm

Er is geen één oorzaak van een pijnlijke schouder met uitstraling naar arm, maar er zijn meerdere opties. Hieronder volgen de meest voorkomende oorzaken. Een fysiotherapeut kan jou vertellen na een onderzoek of bij jou een van deze oorzaken de schouderpijn veroorzaakt, of dat er wat anders aan de hand is.

SAPS klachten

SAPS staat voor het ‘Subacromiaal Pijnsyndroom’. Dit is een verzamelnaam voor klachten die worden ervaren als pijn rondom de kop die vooral verergert bij het heffen van de arm. Dit kan komen door een slijmbeursontsteking, peesblessure of spierblessure van de spieren die lopen rondom het schoudergewricht. Deze pijn straalt meestal uit naar de boven- en onderarm.

Frozen shoulder

Bij een frozen shoulder is het gewrichtskapsel dat zich rond de kop en de kom van het schoudergewricht extreem stijf. Men kan het ook wel zien als een soort verkleving. Bewegen van het gewricht wordt hierdoor erg beperkt, waardoor men de arm vaak maar een klein stukje van optillen. Dit doet erg veel pijn, waarbij de pijn vaak voelbaar is in de schouder met uitstraling naar de bovenarm en eventueel de onderarm. Thuisarts.nl heeft een pagina over frozen shoulder en gaat in op hoe je hiervan af kunt komen.

Nek- en schouderspieren 

De nek- en schouderspieren zijn gevoelig voor spanningsopbouw en het ontwikkelen van ‘triggerpoints’, zogenaamde spierknopen. Een langdurig verkeerde of eenzijdige (werk)houding, stress, te weinig lichamelijke beweging of veel bovenhands werken kunnen tot deze nekklachten en schouderklachten met uitstraling leiden. In dit geval zit het probleem dus niet in het schoudergewricht zelf, maar in de oppervlakkige spieren. Heb je last van spieren in je schouder? Lees dan dit artikel!

Artrose

Artrose is de benaming voor gewrichtsslijtage.Dit betekent dat het kraakbeen in het gewricht dunner of zelfs (deels) verdwenen is. Dit veroorzaakt stijfheid en pijn met bewegen, zo ook bij de schouder. Deze pijn is vaak het hevigst in de ochtend of na een tijd de arm stil te hebben gehouden. De uitstraling is meestal voelbaar in de bovenarm, maar deze kan ook doortrekken naar de onderarm en hand.

Zenuwirritatie

Vanuit de nekwervelkolom lopen er zenuwen door de armen naar onze handen. Deze zenuwen lopen door en langs verschillende spieren. Door overmatige spierspanning van bijvoorbeeld de nek- en schouderspieren, kan het zijn dat een van de zenuwen wat in de beknelling komt en daardoor wordt geïrriteerd. Dit geeft een uitstralende pijn naar de armen en handen, eventueel met tintelingen en een ander gevoel in de huid.

Symptomen schouderpijn met uitstraling naar arm

De symptomen bij een pijnlijke schouder met uitstraling naar arm kunnen erg divers zijn. Dit komt omdat er verschillende oorzaken kunnen zijn van deze klacht. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende symptomen:

 • Pijn rondom de schouderkop en bovenarm
 • Uitstraling naar de nek, het schouderblad en/of de onderarm en handen
 • Toename van een (stekende) pijn met het heffen van de arm
 • Het niet op de schouder kunnen liggen
 • Ochtend- en/of startstijfheid
 • Tintelingen in de handen en vingers
 • Een doof gevoel in de huid van de hand

Behandelingen schouderpijn met uitstraling naar arm

De behandelopties zijn afhankelijk van wat de onderliggende oorzaak is van de pijnlijke schouder met uitstraling naar arm. Het herstel begint echter altijd in het vinden juiste balans tussen de mate van het belasten van de arm en wat deze aankan (de belastbaarheid). De fysiotherapeut kan jou hierin adviseren. Meestal bestaat de behandeling uit oefentherapie, waarbij er specifiek gerichte oefeningen worden uitgevoerd om de schouder te ontspannen en/of te versterken. Daarnaast kan de behandeling worden aangevuld met technieken zoals mobilisaties, dry needling, taping en massage. Dit is afhankelijk van wat de fysiotherapeut vindt bij het lichamelijk onderzoek.

Tips tegen schouderpijn met uitstraling naar arm

Voorkomen is beter dan genezen. Niet elke schouderklacht is de voorkomen, maar er zijn zeker enkele tips waarmee je de kans op het ontwikkelen van een pijnlijke schouder met uitstraling naar arm.

Goede opbouw van activiteiten

Bouw elke nieuwe activiteit rustig op. Bij een nieuwe sport of een andere activiteit is het belangrijk om het lichaam te laten wennen aan de nieuwe vorm van belasting. Voornamelijk de spieren en pezen hebben tijd nodig om zich aan te passen. Bouw elke week iets op in belasting en zorg voor voldoende herstel tussendoor. Heb je last van schouderklachten met sporten? Lees dan dit artikel!

Oefenen

De allerbelangrijkste tip is om de schouderspieren te versterken en flexibeler te maken. Hoe sterker en flexibeler de spieren rondom het gewricht, hoe meer de schouder aankan zonder dat er een overbelasting ontstaat. 

Niet forceren

Bij de schouder is het belangrijk om niet door de pijn heen te bewegen. Vermijd de meest pijnlijke bewegingen en probeer hier aanpassingen voor te bedenken. In de praktijk betekent dit meestal dat bovenhandse bewegingen beter even vermeden moeten worden, evenals repeterende bewegingen. Probeer de schouder wel binnen de pijngrens zo veel mogelijk te gebruiken, zoals met onderhandse bewegingen.

Wanneer moet ik langs de fysio voor schouderpijn met uitstraling naar arm

Meestal ben je op de juiste plek bij de fysiotherapeut bij een pijnlijke schouder met uitstraling naar arm. De fysiotherapeut kan door de schouder te onderzoeken de onderliggende problemen in kaart brengen en een plan van aanpak met je opstellen om zo snel mogelijk van de klachten af te komen. Maar wanneer is het nou verstandig om naar de fysiotherapeut te gaan?

 • Wanneer jouw schouderpijn met uitstraling niet overgaat na een paar dagen rust
 • Wanneer de schouderpijn met uitstraling toeneemt 
 • Wanneer je niet weet wat de oorzaak is van jouw klacht
 • Wanneer je niet zo goed weet wat je het beste kan doen met je schouder

Wanneer moet ik langs de dokter voor schouderpijn met uitstraling naar arm

Meestal ben je bij de fysiotherapeut op de juiste plek, maar soms is het nodig om langs de dokter te gaan. Dit kan ook in overleg met de fysiotherapeut wanneer je twijfelt. Enkele indicaties om naar een dokter te gaan zijn:

 • Wanneer een trauma (zoals een val) de oorzaak is van de pijnlijke schouder met uitstraling naar arm
 • Wanneer je uitval van spieren in de hand ervaart
 • Wanneer er nachtelijke pijn aanwezig is (niet gerelateerd aan het bewegen)
 • Wanneer er ook sprake is van koorts of ziek zijn
 • Wanneer de pijn zo hevig is dat er pijnmedicatie nodig is
In dit artikel

Andere artikelen

26/09/2023

Pijn Aan De Binnenkant van de Knie: Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Fusce dapibus, ipsum ut aliquet aliquet, ligula purus tincidunt magna, non facilisis ligula sapien quis risus. Vestibulum viverra lacus sit amet felis tempor congue. Fusce elit dui, pharetra sit amet scelerisque et, tempus sed dui. Vivamus auctor, augue quis gravida gravida, urna velit laoreet odio, id egestas turpis est rhoncus metus. Curabitur id sodales enim, quis scelerisque sem. Donec hendrerit dolor vel erat convallis, sit amet varius nisl pulvinar. Fusce sed mauris ut eros posuere pellentesque. Etiam ornare fringilla mauris. Sed aliquam elementum magna id consectetur. Etiam condimentum tempor nisi et posuere. Ut lectus augue, eleifend at sem ac, aliquam malesuada turpis.
Lees meer
25/01/2023

Pijn in knie na lopen

Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Fusce dapibus, ipsum ut aliquet aliquet, ligula purus tincidunt magna, non facilisis ligula sapien quis risus. Vestibulum viverra lacus sit amet felis tempor congue. Fusce elit dui, pharetra sit amet scelerisque et, tempus sed dui. Vivamus auctor, augue quis gravida gravida, urna velit laoreet odio, id egestas turpis est rhoncus metus. Curabitur id sodales enim, quis scelerisque sem. Donec hendrerit dolor vel erat convallis, sit amet varius nisl pulvinar. Fusce sed mauris ut eros posuere pellentesque. Etiam ornare fringilla mauris. Sed aliquam elementum magna id consectetur. Etiam condimentum tempor nisi et posuere. Ut lectus augue, eleifend at sem ac, aliquam malesuada turpis.
Lees meer

Last van pijnlijke schouder met uitstraling naar arm? Maak dan een afspraak!

Afspraak maken

Klachten en therapieën

Heb je last van Pijnlijke schouder met uitstraling naar arm?

Plan dan direct een afspraak in!
Afspraak inplannen
crossmenu