Fysio Inc Redactie

Leestijd 4 minuten

Last van spieren in schouder

Pijn in en rondom de schouder komt helaas veel voor. De schouder is een zeer beweeglijk gewricht. Het bovenarmbot, het schouderblad én het sleutelbeen vormen samen het schoudergewricht. De bewegingen en stabiliteit moeten gewaarborgd worden door een samenspel van vele spieren en banden. Dit is een complexe taak. Last van spieren in schouder kan daarom dan ook veel verschillende oorzaken hebben.

Verschillende soorten schouderklachten

Er bestaan veel verschillende soorten schouderklachten. Het is vaak moeilijk te onderscheiden wat er precies aan de hand is. Schouderpijn wordt in de medische wereld grofweg onderverdeeld in 3 groepen, welke ook gecombineerd aanwezig kunnen zijn:

  • Het Subacromiaal Pijnsyndroom (SAPS): dit is een verzamelnaam voor klachten die worden ervaren als pijn rondom de schouderkop en in de bovenarm die verergert bij het heffen van de arm. Hier zijn vaak de schouderspieren, de ‘rotator cuff’, bij betrokken. Ook de pezen van deze spieren en de slijmbeurs kunnen klachten geven. Deze categorie betreft een groot deel van alle schouderklachten (zo’n 70-80%). De Federatie Medisch Specialisten gaat uitgebreider in op het Subacromiaal Pijnsyndroom.
  • Gewrichtsklachten: hierbij staat, naast de pijn, vooral de beperking in het bewegen centraal. De arm wordt dan als erg stijf ervaren en het wordt bijvoorbeeld lastig om de arm op de rug te leggen. Voorbeelden uit deze categorie zijn een frozen shoulder (stijf gewrichtskapsel) en gewrichtsslijtage.
  • Overige schouderklachten: onder deze categorie vallen bijvoorbeeld nekklachten met bijkomende schouderklachten, zenuw gerelateerde klachten, problemen aan de gewrichten van het schouderklad en instabiliteit van de schouder.

Omdat klachten aan de spieren van de schouder het meest voorkomen, gaan we daar in deze blog verder op in.

Waarom heb je last van spieren in schouder?

Waarom je last van spieren in schouder hebt, is niet altijd even duidelijk. Soms is er sprake van een acute oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld komen door een ongeluk of een verkeerde beweging. Ook een acute overbelasting, waarbij er een fysieke activiteit wordt uitgevoerd die de schouder niet gewend is, noemt men een acute oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met het werken in de tuin of het klussen in huis.


Naast een acute oorzaak, kan de klacht ook langzaam (opbouwend) zijn ontstaan. Dan is er vaak sprake van een langdurige overbelasting of juist onderbelasting. Een langdurige overbelasting kan bijvoorbeeld ontstaan door langdurig fysiek zwaar werk, een intensieve (bovenhandse) sport of veel repeterende bewegingen. Een onderbelasting kan daarentegen zorgen voor verzwakte spieren waardoor ze sneller hun grens bereiken en er eerder een blessure ontstaat.

Oorzaken/aandoeningen bij last van spieren in schouder

Om het schoudergewricht zitten een viertal spieren die het gewricht geheel omvatten. Deze worden de rotator cuff spieren genoemd. Het samenspel van deze spieren zorgt voor de stabiliteit én beweeglijkheid van het schoudergewricht. Deze rotator cuff maakt het bewegen van de arm mogelijk door het selectief aanspannen van de verschillende spieren. Dit is een proces wat veel coördinatie vraagt. Soms verloopt dit proces niet helemaal soepel, wat pijn in de spieren van de schouder kan veroorzaken. Meestal uit zich dit als een zeurende pijn in de bovenarm, rondom de schouderkop. Dit verergert meestal tijdens het heffen van de arm, maar dit kan ook bij andere bewegingen naar voren komen. Zoals vermeld kan dit zowel acuut of langzaam ontstaan.


Naast het last hebben van de rotator cuff spieren, kunnen de oppervlakkige nek- en schouderspieren ook klachten geven. Deze zijn meestal voelbaar bovenop de schouder of achter bij het schouderblad. Deze klachten ontstaan meestal door een verkeerde houding, langdurig dezelfde houding of door stressgerelateerde oorzaken.

Behandelmethoden bij last van spieren in schouder

Aanpassen van de belasting

Vaak is er sprake van een disbalans in de belasting (wat moet de schouder doen) en de belastbaarheid (wat de schouder aankan). Soms betekent dit dat een tijdje wat meer rust de klacht doet verminderen, maar daarbij blijft het wel belangrijk om de schouder te blijven bewegen. Dit voorkomt dat de schouder teveel verzwakt.

Oefentherapie

Het is voor een duurzame oplossing belangrijk om de schouderspieren soepeler en sterker te maken. Hierdoor kan de schouder meer aan. Er zijn specifieke oefeningen voor elke spier(groep) in de schouder. Deze kunnen zowel gericht zijn op het vergroten van de beweeglijkheid, het versterken van de spieren of het verbeteren van de coördinatie en stabiliteit.

Dry Needling

Het kan zijn dat er sprake is van spierknopen in de schouderspieren. Dit zijn verhardingen in een spier die pijnlijk zijn en voor uitstraling kunnen zorgen in bijvoorbeeld de bovenarm. Bij de aanwezigheid van deze ook wel genoemde ‘triggerpoints’, kan dry needling een goede behandeloptie zijn. Deze kan de spierknopen verminderen en meer ontspanning in de spieren rondom de knie creëren.

Taping

Taping is een mogelijke manier om de pijn in de schouder te verminderen. Meestal werkt de tape doordat de coördinatie van de schouderspieren wordt geholpen en het gewricht wat extra steun ervaart. Er zijn verschillende tapetechnieken die kunnen worden toegepast. Taping is slechts een tijdelijke optie als ondersteuning in een behandeling, maar betreft nooit de oplossing. Dit wordt dan ook vaak gecombineerd met andere behandelopties.

Hands-on technieken

‘Hands-on’ betekent dat de fysiotherapeut een behandeling uitvoert waarbij hij of zij de handen gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld een massage zijn om de schouderspier spier te ontspannen, maar ook een mobilisatie om de beweeglijkheid van de schouder te verbeteren. Met hands-on technieken kan de fysiotherapeut de schouder behandelen om voorwaarden te scheppen voor bijvoorbeeld oefeningen.

Tips last van spieren in schouders te voorkomen

Hoe voorkom je nou dat je pijn in de schouderspieren hebt? Helaas is er geen 1 goed antwoord op deze vraag. Het hangt er namelijk helemaal van af wat de pijn veroorzaakt. Er zijn echter wel een aantal basisadviezen waar je je aan kan houden:

  1. Probeer de schouder binnen de pijngrens zo veel mogelijk te blijven gebruiken in het dagelijks leven. 
  2. Vermijd tijdelijk de meest provocerende bewegingen. Dit is meestal het omhoog heffen van de arm. Hierdoor kan de spier zich herstellen.
  3. Til niet te zwaar en het liefst niet bovenhands. Hierdoor wordt de irritatie niet aangewakkerd. 
  4. Ga aan de slag met oefeningen van de fysiotherapeut om de schouder sterker en soepeler te maken. Dit zorgt ervoor dat de schouder meer aankan en daardoor minder snel zijn grens bereikt. 

Samenvatting

Schouderklachten zijn niet zeldzaam en komen onder alle lagen van de bevolking veer voor. Desalniettemin kunnen deze klachten erg hinderlijk zijn in het dagelijks leven. Er zijn verschillende oorzaken voor deze schouderpijn, die vaak moeizaam van elkaar te onderscheiden zijn. Gelukkig zijn er verschillende behandelmethodes met goede resultaten om zo snel mogelijk van de schouderklachten af te komen.

In dit artikel

Andere artikelen

26/09/2023

Pijn Aan De Binnenkant van de Knie: Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Fusce dapibus, ipsum ut aliquet aliquet, ligula purus tincidunt magna, non facilisis ligula sapien quis risus. Vestibulum viverra lacus sit amet felis tempor congue. Fusce elit dui, pharetra sit amet scelerisque et, tempus sed dui. Vivamus auctor, augue quis gravida gravida, urna velit laoreet odio, id egestas turpis est rhoncus metus. Curabitur id sodales enim, quis scelerisque sem. Donec hendrerit dolor vel erat convallis, sit amet varius nisl pulvinar. Fusce sed mauris ut eros posuere pellentesque. Etiam ornare fringilla mauris. Sed aliquam elementum magna id consectetur. Etiam condimentum tempor nisi et posuere. Ut lectus augue, eleifend at sem ac, aliquam malesuada turpis.
Lees meer
25/01/2023

Pijn in knie na lopen

Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Fusce dapibus, ipsum ut aliquet aliquet, ligula purus tincidunt magna, non facilisis ligula sapien quis risus. Vestibulum viverra lacus sit amet felis tempor congue. Fusce elit dui, pharetra sit amet scelerisque et, tempus sed dui. Vivamus auctor, augue quis gravida gravida, urna velit laoreet odio, id egestas turpis est rhoncus metus. Curabitur id sodales enim, quis scelerisque sem. Donec hendrerit dolor vel erat convallis, sit amet varius nisl pulvinar. Fusce sed mauris ut eros posuere pellentesque. Etiam ornare fringilla mauris. Sed aliquam elementum magna id consectetur. Etiam condimentum tempor nisi et posuere. Ut lectus augue, eleifend at sem ac, aliquam malesuada turpis.
Lees meer

Last van spieren in schouder? Maak dan een afspraak!

Afspraak maken

Klachten en therapieën

Heb je last van Last van spieren in schouder?

Plan dan direct een afspraak in!
Afspraak inplannen
crossmenu