Fysio Inc Redactie
Slapen met schouderpijn
Als er iets vervelend is, dan is het wel een verstoorde nachtrust! Slapen met schouderpijn kan dan ook erg veel invloed hebben op je slaapkwaliteit én je energie de daaropvolgende dag. Er zijn meerdere oorzaken die schouderpijn met slapen kunnen veroorzaken. Afhankelijk van deze oorzaak zijn er verschillende opties om hier zo snel mogelijk vanaf te komen.
Oorzaken slapen met schouderpijn
Er zijn meerdere oorzaken van slapen met schouderpijn. Ten eerste kan een blessure van het schoudergewricht zelf ten grondslag liggen aan de pijn. Deze pijn kan ontstaan door onder andere een irritatie van een van de pezen, spieren of slijmbeurs in het schoudergewricht. Ook kan een frozen shoulder (stijve schouder) de onderliggende oorzaak zijn van de pijn. Meestal is bij al deze blessures de pijn óók overdag aanwezig, maar in de nacht kan deze verergeren door het liggen op de schouder. Lees hier meer over deze verschillende mogelijke schouderblessures.
Naast een schouderblessure, kunnen ook stijve nek- en schouderspieren zorgen voor schouderpijn. Deze spieren bevinden zich meestal oppervlakkig in de nek- en schouderregio en zijn gevoelig voor spanningsopbouw door stress en/of een verkrampte houding. Meestal is deze pijn voelbaar als een verkramping van de nek, bovenrug en schouders waarbij er eventueel uitstraling aanwezig kan zijn.
Slapen met schouderpijn: een goede slaaphouding
Een verkrampte slaaphouding kan pijn in de nek- en schouderspieren veroorzaken. Maar wat is dan een juiste slaaphouding?
Ten eerste is het belangrijk om te vermelden dat er geen ‘beste’ houding is. Iedereen slaapt op een andere manier en dat hoeft geen problemen te veroorzaken. Meestal ontstaan er klachten wanneer men niet voldoende ontspannen kan liggen. Dit kan komen door de lighouding, maar vaak is ook een algeheel ontspanningsprobleem, bijvoorbeeld door een stressvolle periode, het probleem. Ook onvoldoende frisse lucht of het koud hebben in de nacht kunnen van invloed zijn op de mate waarin je ontspannen slaapt. Kijk dus niet alleen naar de slaaphouding, maar naar het gehele plaatje!
Wel is het zo dat bepaalde houdingen meer kans geven op het ontwikkelen van klachten dan anderen. Vooral mensen die op de buik slapen, hebben sneller nek- en schouderklachten doordat het hoofd dan in een minder natuurlijke positie ligt.
Slapen met schouderpijn: kussen en matras
Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er geen duidelijke aanwijzing is dat een duur, perfect afgemeten kussen en matras per se beter is. Het is belangrijk om vooral een kussen en matras te hebben wat jij als comfortabel ervaart. Ieder lichaam is namelijk anders en iedereen slaapt om een andere manier. Dit maakt dat de een liever op een wat harder matras slaapt en de ander liever op een wat zachter matras. Ook voor het kussen geldt dit, mede afhankelijk van of je een buik-, zij- of rugslaper bent.
Een kussen en matras die niet lekker ligt en dus niet goed op jouw slaaphouding is afgestemd kan daardoor leiden tot spanning in de nek- en schouderspieren. De beste tip is om veel verschillende kussens en matrassen te testen voordat je deze aanschaft. Zorg ervoor dat je een tijdje kan ‘proefslapen’, zodat je lichaam kan wennen aan het nieuwe kussen en matras en je kan ervaren of dit bij jouw slaaphouding past. Voor meer informatie over slapen met schouderpijn en afgestelde matrassen kan je een kijkje nemen op deze website.
Veelgestelde vragen rondom slapen met schouderpijn
Kan het kwaad om op mijn pijnlijke schouder te liggen?
Wanneer de schouderpijn toeneemt bij het op die schouder liggen, is het verstandig om tijdelijk even een andere houding aan te nemen. Het langdurig op een pijnlijke schouder liggen kan de klachten namelijk in stand houden waardoor het langer duurt voordat je hier vanaf bent.
Moet ik een nieuw matras en kussen?
Er staat geen vast tijdsduur voor wanneer het verstandig is om een nieuw matras en kussen aan te schaffen. Belangrijk is om af en toe het matras te bekijken of er geen versleten plekken ontstaan waarin bijvoorbeeld een deuk op de plek waar je ligt blijft zitten. Een tip is om het matras ook eens om te draaien, zodat niet altijd dezelfde plekken belast worden. Het matras gaat zo langer mee.
Tips om slapen met schouderpijn te voorkomen
Het voorkomen dat je schouderpijn krijgt met het slapen is natuurlijk het beste. Maar hoe voorkom je slapen met schouderpijn? We hebben hier enkele tips voor jou op een rij
- Comfortabel matras en kussen
Deze tip is niet verrassend, maar wel erg belangrijk. Zoals is uitgelegd is het belangrijk om zelf te ervaren welk matras en kussen het beste bij jou past. Een gespecialiseerde winkel kan je hierbij helpen, maar het allerbelangrijkste is dat je het zelf ervaart. Zorg er dus altijd voor dat je een nieuw matras en kussen een tijdje kan uitproberen. - Houding en beweging overdag
Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Te weinig bewegen kan een oorzaak zijn van schouderpijn. Onze spieren hebben een bepaalde hoeveelheid beweging nodig om goed te functioneren en niet te stijf te worden. Wanneer je overdag te weinig beweegt, kunnen de spieren al wat stijf zijn voordat je gaat slapen. In de nacht lig je voornamelijk in één houding, waardoor de spierstijfheid nog verder kan toenemen. Door overdag voldoende in beweging te zijn, kun je dit voorkomen. - Stretch oefeningen
Specifieke stretch oefeningen kunnen de spieren meer ontspannen voordat je gaat slapen. Voorbeelden van dit soort oefeningen zijn het draaien van de nek, het zijwaarts buigen, rondjes rollen met de schouder en de bovenarmspieren rekken. - Telefoon of lezen in bed
Bijna iedereen doet het wel eens: nog even lezen of scrollen op de telefoon in bed voordat het licht uitgaat. Een aandachtspunt hierbij is om dit niet te lang in een onhandige houding te doen: je hoofd ligt vaak in een onnatuurlijke buiging, wat spanning op de nek- en schouderspieren geeft. Voor een korte periode is dit geen probleem, maar wanneer je dit langer doet kan het zijn dat je met gespannen spieren gaat slapen.
Wanneer moet ik langs de fysio voor mijn schouderpijn tijdens slapen?
De fysiotherapeut kan samen met jou de onderliggende oorzaken onderzoeken en een plan van aanpak maken om zo snel mogelijk van slapen met schouderpijn af te komen. Maar wanneer is het nou verstandig om de stap te nemen om naar de fysiotherapeut te gaan?
- wanneer de schouderpijn met slapen maar niet overgaat na enkele dagen
- wanneer je geen idee hebt wat de schouderpijn met slapen veroorzaakt
- wanneer je nachtrust wordt verstoord door de schouderpijn
- wanneer je onzeker bent over wat je wel en niet het beste kan doen met de schouderpijn
Wanneer moet ik langs de dokter voor mijn schouderpijn tijdens slapen?
Bij slapen met schouderpijn is het in sommige gevallen is het verstandig is om (eerst) naar de dokter te gaan, omdat er mogelijk meer nodig is dan alleen fysiotherapie of omdat er andere dingen kunnen spelen. Bij twijfel kun je dit overleggen met de fysiotherapeut. Indicaties om naar een dokter te gaan betreffen in ieder geval:
- Je ‘s nachts veel wakker ligt van de pijn
- De pijn vrijwel alleen in de nacht aanwezig is en onafhankelijk van het bewegen opkomt
- Een val of trauma de oorzaak is van de pijn
- De pijn zo hevig is dat er pijnmedicatie nodig is
- Er sprake is van koorts
Mogelijke behandelingen tegen slapen met schouderpijn
Afhankelijk van de onderliggende oorzaak zijn er verschillende opties voor de fysiotherapeutische behandeling. Samen met de fysiotherapeut wordt de oorzaak bij jou van het slapen met schouderpijn achterhaald en naar een passende behandeling gezocht.
De fysiotherapeut geeft jou een persoonlijk advies over hoe je het beste met de klacht kan omgaan en wat je op dit moment het beste wel en niet kan doen om zo snel mogelijk van de pijn af te komen. Dit advies heeft ook betrekking op de slaaphouding, maar gaat ook over overdag. Vaak kunnen de klachten verminderen door gerichte oefeningen te doen voor de schouderspieren om de spierspanning te verminderen en/of de schouder mobieler en sterker te krijgen. Dit kan worden eventueel worden aangevuld met massages, fysiotherapeutische mobilisaties, taping en dry needling indien de fysiotherapeut dit nodig acht.