Fysio Inc Redactie
Slijmbeursontsteking schouder
Slijmbeursontsteking
Pijn in de schouder is helaas een veelvoorkomende klacht. Een van de mogelijke oorzaken van schouderpijn is een slijmbeursontsteking. Een slijmbeurs (medische term: ‘bursa’) is een soort zakje gevuld met vocht. Dit vocht heeft een soort gel-achtige substantie, waardoor het een functie heeft als stootkussen in het gewricht. Het zorgt ervoor dat delen van een gewricht ten opzichte van elkaar soepel kunnen bewegen. Wij hebben op meerdere plekken slijmbeurzen in ons lichaam, zo ook in het schoudergewricht. Deze bevindt zich net onder het schouderdak. Bij een ontstoken slijmbeurs (‘bursitis’) zwelt de slijmbeurs op, wat voor inklemmingen in de schouder zorgt. Dit kan erg veel pijn veroorzaken.
Meest voorkomende symptomen van slijmbeursontsteking schouder
- Recent ontstane klachten die redelijk acuut zijn opgekomen
- Roodheid, warmte en zwelling rondom de schouder
- Pijn bij druk uitoefenen op de plek via de huid gevoelig als er druk op uitgeoefend wordt.
- Continue zeurende pijn, zowel in rust als met het bewegen
- Het heffen van de arm lukt (bijna) niet en doet erg veel pijn
- Uitstraling over de boven- en onderarm naar de hand
- Moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals huishoudelijke activiteiten, zelfverzorging en aankleden
Belemmerende factoren voor herstel
Meestal wordt een slijmbeursontsteking schouder veroorzaakt door een overbelasting. Bij zwaar lichamelijk werk of een bovenhandse sport komt dit vaker voor. Soms is de oorzaak echter niet duidelijk. Bij een juiste aanpak hoeft een slijmbeursontsteking niet lang te duren en gaat deze soms ook vanzelf weer over.
Als de schouderpijn een tijdje aanhoudt, kunnen er een paar factoren zijn die het herstel belemmeren. Meestal wordt het herstel belemmerd doordat er een disbalans is in de belasting (wat de schouder moet doen) en de belastbaarheid (wat de schouder aankan). Bij een slijmbeursontsteking schouder is het belangrijk om in eerste instantie voldoende rust te nemen zodat de ontsteking kan verminderen. Dit betekent dat het vermijden van provocerende activiteiten wordt geadviseerd.
Toekomstvisie
Schouderklachten hebben een verschillend beloop in herstel, zo ook bij een slijmbeursontsteking schouder. Meestal is het zo dat wanneer een klacht (redelijk) acuut ontstaan is, deze vaak ook redelijk snel (enkele dagen tot weken) over is. De slijmbeursontsteking kan bij onvoldoende herstel echter soms overgaan in een langdurige schouderblessure. Er is dan geen actief ontstekingsproces meer aan de gang, maar vaak zijn de spieren en pezen dan geïrriteerd.
Gemiddeld genomen is na 6 weken is ongeveer 30% van de mensen van de klachten af, na 6 maanden is de helft klachtenvrij en na een jaar betreft dit ongeveer 60% van de mensen.
Zo kun je klachten verminderen en voorkomen
- Tip 1: probeer belasting en bewegingen die de pijn duidelijk verergeren te vermijden
- Tip 2: houd de arm binnen de pijngrens zoveel mogelijk in beweging.
- Tip 3: ga aan de slag met oefeningen van de fysiotherapeut om de oorzaak van de schouderklacht aan te pakken.
Moet ik langs de dokter?
Het is in principe niet nodig om eerst naar een dokter te gaan voordat je bij de fysiotherapeut terecht kan, maar in sommige gevallen is het wel verstandig. Dit kan ook terwijl je in behandeling bent bij de fysiotherapeut. Wanneer je erg veel pijn hebt of nachtrust wordt verstoord, dan kan de huisarts bijvoorbeeld pijnmedicatie voorschrijven. Heb je veel last van slijmbeursontsteking schouder tijdens het slapen? Deze pagina geeft een aantal tips hiervoor. Soms is het sowieso verstandig om ontstekingsremmers te nemen. Wanneer de pijn maar niet weggaat en oefeningen niet helpen, zou een injectie eventueel ook nog een helpend middel kunnen zijn. Dit kan de huisarts het beste beoordelen.
Moet ik langs de fysio?
Meestal ben je op de juiste plek bij de fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan je helpen duidelijkheid te verschaffen wat er aan de hand is en hoe je het beste kan omgaan met de klacht om er zo snel mogelijk van te herstellen. Bij een slijmbeursontsteking schouder kan de fysiotherapeut je coachen en begeleiden in het doseren van de belasting. Door specifieke oefeningen wordt er gewerkt aan het optimaliseren van de bewegingsfunctie, het aanleren van alternatieve bewegingspatronen en het opbouwen van de belastbaarheid. Eventueel worden er aanvullende behandeltechnieken toegepast als mobilisaties, massages, taping en/of dry needling.